2013. június 1., szombat

Házi készítésű szörpös/gyümölcsleves nyalóka

Többen is kérték/kértétek, hogy legyen olyan nyalóka recept, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. A befőzési szezon kezdete kapcsán jutott eszembe, hogy a szörpökkel és a rostos (gyümölcshúsos) gyümölcslevekkel is lehetne valamit kezdeni nyalóka szempontból. Nemcsak azért, mert így természetes módon lehet ízesíteni a nyalókát, hanem azért is, mert azt feltételeztem, hogy a végeredmény jól is fog mutatni.
A közeli piacon rendszeresen árul olyan szörpöket egy hölgy, amikben sok a gyümölcshús, vagy benne van például mindenfelé bogyó magja. Nagyjából egy éve rendszeresen vásárolunk tőle, és kivétel nélkül mindegyik szörpje igazán finom.
Már többször neki akartam fogni az ötlet megvalósításának, de általában család megitta az alapanyagot, mire hozzáfogtam volna. Végül eldugtam az üveget, amikor már csak két ujjnyi volt a ribizliszörp alján :)
A kísérlet sikerült, íme a szörpös nyalóka receptje!


Hozzávalók:

1 pohár cukor (1,5 decis)
fél pohár víz
negyed pohár (kb. 2 evőkanál) glükózszirup
1 evőkanál sűrű szörp vagy 2 evőkanál rostos gyümölcslé
cukor/étel hőmérő

 A cukrot a vizet és a glükózszirupot beteszem egy kisebb edénybe és szép fokozatosan  elkezdem melegíteni, időnként megkeverem.140 C fok környékén leveszem a tűzről és tempósan kevergetem, hogy hűljön ki egy kicsit (ez néhány perc), ezután jól elkeverem benne a szörpöt vagy a rostos gyümölcslevet, majd formákba töltöm vagy egyszerűen csak szilikon lapra csurgatom. Hagyom megdermedni, majd (ha nem fogy el azonnal), akkor celofánba csomagolom.


Arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne kerüljön bele az előírtnál több szörp vagy gyümölcslé, mert akkor előfordulhat, hogy nem fognak megszilárdulni a nyalókák. Lehet színezni és ízesíteni is nyalókákat: az ételfestéket még főzés közben, 100 C fok körül érdemes hozzáadni, az ízesítőt pedig a legvégén, a szörppel vagy gyümölcslével együtt.

Nyalókát készíteni jó mulatság, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni, mert a forró cukor súlyos égési sérüléseket okozhat.


Jó nyalókázást mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése