2013. február 1., péntek

Kandiscukor házilag

Mindjárt itt a hétvége, gondoltam ajánlok nektek egy jó játékot: hogyan lehet otthon kandiscukor jellegű pálcikás cukrot csinálni. Ez kiváló például arra, hogy a gyerekek ismerkedjenek egy kicsit a kémia csodálatos világával úgy, hogy a végeredményt meg is ehetik :) Mi annak idején a suliban csináltunk ilyet, szóval nem valami újdonságról van szó, de hátha valaki még nem ismeri.

Hozzávalók:
- víz és kristálycukor 4:10 arányban (pl. bögre)
- fa pálcikák
- ételfesték
- ízesítéshez aromák (aki szereti)
- néhány kisebb/közepes méretű befőttes üveg és ruhacsipeszek


Az első lépés, hogy be kell áztatni a pálcikákat nagyjából fél órára. A lényeg, hogy jól megszívják magukat. Aztán jóhet a főzés! Egy lábosba öntsétek bele a vizet és keverjetek hozzá ugyanennyi cukrot, majd melegítsétek alacsony/közepes lángon. Ahogy oldódik fel a cukor, folyamatosan lehet hozzáadni a maradék cukrot is. A masszát addig kell  óvatosan forralni, amíg egy kicsit besűrűsödik, de tényleg csak minimálisan. Ezután hagyjuk hűlni nagyából negyedórát.
Újra elővesszük a pálcikákat, jól megtörölgetjük mindegyiket (ez nagyon fontos), majd meghempergetjük őket egyesével alaposan kristálycukorban.


Közben a cukros folyékony massza kihűlt egy kicsit, de azért még mindig elég meleg. Ahányféle színt és ízt akarunk, annyi befőttesüvegbe osztjuk szét a folyadékot. (Fontos, hogy az üvegek tiszták legyenek.) Ezután lehet belekeverni az ételfestéket és az aromát az üvegekbe. Ha ez is megvan, akkor bele lehet állítani a cukros fa pálcikákat az üvegekbe, csipesszel pedig megakadályozható, hogy eldőljenek. Egy befőttesüvegbe kettőnél több pálcikát nem ajánlatos beleállítani.


Az üvegeket érdemes napos helyre tenni, de jó lehet erre a célra egy nem forró radiátor is. Ezután jön az izgalmas rész: figyelni és kivárni, ahogy a cukorszemcsék feltapadnak a fa pálcikákra és napról napra hízik a "nyalóka". Tapaszatalataim szerint a folyamat egy-két hétig tart.


 Ez pedig a szépséges végeredmény. Lehet vele teát kevergetni, odaadni valakinek ajándékba vagy csak simán elnyalogatni. Jó kísérletezést :)

2 megjegyzés:

  1. eszméletlen szépek!!! köszönöm a leírást!!

    VálaszTörlés
  2. TOTO - titanium road bike - titanium road bike
    TOTO. A factory built to make these tires super black titanium fallout 76 efficient titanium guitar chords to titanium straightener carry heavy loads. titanium wood stove TOTO. 1:00. TOTO. 2:00. TOTO. 3:00. TOTO. 4:00. TOTO. 5:00. TOTO. 6:00. TOTO. 7:00. TOTO. 8:00. TOTO. 9:00. TOTO. titanium nipple rings

    VálaszTörlés