2012. február 21., kedd

Eszközök és módszerek

Nyalókát készíteni nem bonyolult dolog, rengeteg receptet lehet találni a neten. Inkább az eszközökről írok, amelyek szerintem nem árt ha vannak a konyhában, mielőtt nekiállunk. Először is kell egy vastag aljú, kisméretű edény a forraláshoz. Lehet a végén közvetlenül ebből is adagolni a kész folyadékot, de jó megoldás lehet áttölteni egy hőálló kiskancsóba, mert úgy könnyebb a megfelelő mennyiséget kiönteni (gyorsan sziládul a lötty).
Az edényen kívül kell még cukorhőmérő, pálcikák, nyalóka formák (nem létkérdés), védőkesztyű (jó, ha van) és olajspray.
Mivel a cukros levet 150 C-ig kell hevíteni, a hőmérő mindenképpen szükséges, mert megtippelni elég nehéz lenne, hogy mikor érte el a kellő hőfokot. Működhet esetleg a "víz-teszt" is, vagyis az, hogy a forrásban lévő folyadékból egy keveset tiszta vízbe cseppentünk. Az állagán azonnal látszani fog, hogy jó-e már, de ez azért nem száz százalékos módszer.
Természetesen védőkesztyű nélkül is neki lehet állni nyalókát csinálni, de a 150 C-os cukor nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni.  Ezért célszerű a gyerekeket, a kutyákat, a macskákat és egyéb állatokat kitessékelni a konyhából a nyalóka készítés idejére.
Nyalókaformákat elég macerás beszerezni itthon (nem ugyanaz, mint a csokoládéhoz való forma, mert az ilyen magas hőfokon eldeformálódik), de ezeket ki lehet váltani alumínium sütő- vagy muffinformával, és alufóliából kialakított formával is. Állítólag - én még nem próbáltam, de több blogban olvastam és a képeken is látszik - működik az is, hogy ujjnyi lisztbe formákat nyomunk és abba öntjük bele a cukros folyadékot. A legegyszerűbb megoldás az, hogy egy hőálló felületet egy kicsit beolajozunk (erre nagyon jó a spray) és erre csurgatjuk rá a forró cukros levet, majd belenyomjuk a pálcikákat. Nem lesz olyan tökéletes, mint ha formában készült volna, de nem is ez a lényeg :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése